2013. október 9., szerda

Lombik program menete

Lombik program (IVF=embrió visszaültetéssel végzõdõ kezelés)
A lombik programban többféle kezelést is alkalmaznak, van rövidebb ideig tartó, ún rövid illetve hosszú valamint antagonista protokol (kezelés).
A rövid, illetve antagonista protokol esetén általában a stimuláció a menstruáció 2.napján kezdõdik és 11-14 napig tart, majd ezt követi a petesejtek leszívása. Ezután 2-3-5 nap múlva az embriók méhbe való visszahelyezése, az embriótranszer köetkezik.
A hosszú protokol a menstruáció 21.napján kezdõdik és nagyjából három hétig tart,majd ezután jön a punkció, és transzfer.
Ezek az adagolt hormonok tipusában, illetve az adagolási idõ hosszában különböznek. Hogy kinek mi a legmegfelelõbb, azt az orvos dönti el.
A petefészkek normál esetben havonta egy petesejtet termelnek, de a hormonkezelések hatására a nõi szervezet sokkal többet is képes termelni.

Az IVF kezelés menete
1. Stimuláció: A petefészkek mûködésének hormonális serkentése. Ezzel elérhetõ, hogy egyszerre több petesejt érjen meg (hormone injekciókkal történik).

2. A stimuláció során a tüszõk érését ismételt ultrahangvizsgálatok mellett szükség esetén a vérbõl végzett hormon-meghatározásokkal is nyomon követik. Amint a tüszõk érettsége megfelelõ az esti órákban kell beadni a hCG injekciót. A petesejtnyerés (punkció) a hCG injekció beadását követõen 34-36 órában történik.

3. Punkció (petesejtnyerés, megtermékenyítés)
A petesejtek leszívása többnyire altatásban, a hüvelyen keresztül, ultrahang segítségével történik. A punkciós tûvel átszúrják a hüvely, majd a tüszõ falát és a tüszõfolyadékot steril kémcsõbe szívják le, amit a biológus megvizsgál. A petesejteket speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztõ edényben , inkubátorban tárolják.

4. A spermát laboratóriumi körülmények között elõkészítik. A megtermékenyítést a biológus 4-5 órával a punkciót követõen végzi. A következõ reggelen mikroszkóp alatt ellenõrzik a megtermékenyülést. A punkciót követõ reggelen telefonon érdeklõdhetünk arról, hogy hány petesejt termékenyült meg.

5. Az embriótranszfer (ET) a punkciót követõ 2-5. napon történik. Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínûsége nagyobb legyen több embriót ültetnek vissza. Az embriótranszfer csak néhány percet vesz igénybe, altatás nem szükséges hozzá. Az embriókat mûanyag katéter segítségével helyezik a méh üregébe. Rövid pihenõ után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig túlzott megerõltetéstõl tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet az embriók visszaültetését követõen kb. 11-14 nap múlva lehet kimutatni.

Árak:A lombik program sajnos nem olcsó sajnos, jelenleg 5 alkalmat támogat az OEP, ebbe nem kell beleszámolni a fagyasztott embriókkal történõ transzfert, amennyiben a pár vállalja a fagyasztás költségét. A támogatás azt jelenti, hogy a beavatkozásokért (a kezelés megtervezése, a stimuláció során a tüszõk fejlõdésének nyomonkövetése, punkció, megtermékenyítés, embriók visszahelyezése-tehát az orvosok, biológusok, egyéb személyzet munkája) nem kell fizetni, valamint egyes gyógyszerek 50 %-os áron vásárolhatók meg. Bizonyos gyógyszereket teljes áron kell megvásárolni. A gyógyszerek támogatása az 5. alkalom után is azonos az elõzõekkel.

Egy-egy kezelés (függõen attól kinek mennyi hormonra van szüksége) akár 80.000-300.000 Ft-ba is kerülhet. Inszemináció esetén ez természetesen kevesebb, mert ott kisebb stimulációt alkalmaznak.

4 megjegyzés:

  1. De jó, hogy itt végre találtam egy jól összeszedett érthető és időkről is író összefoglalást arról ami rám is vár. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,h van aki olvas engem,jelentkezz még!

      Törlés
  2. Hát ez komoly lesz és ha rendben van a hotmonjaim akkor mennyi lesz az inrkcio

    VálaszTörlés
  3. Én Debrecenben járok a. Lombik központotba és mennyi lesz az inrkcio ha jók a hotmonjaim

    VálaszTörlés